niedziela, 22 września 2013

JARZĘBINA

Illustration Sorbus aucuparia0.jpgJarzębina jest jedną z naszych najbardziej ulubionych ozdób do jesiennych kompozycji, będzie na pewno się często "przewijała" w różnych odsłonach. Dlatego tak, jak było obiecane, poszukaliśmy trochę ciekawostek na jej temat. Surowe owoce są niejadalne (to wszyscy wiedzą:)), nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika kwasu parasorbinowego. Natomiast po przemrożeniu, lub po zblanszowaniu tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Jarzębina jest również rośliną leczniczą owoce mają dużo witaminy C, E, P, K, PP, cukier sorbozę, garbniki i pektyny. Ich największą zaletą jest zawartość betakarotenu (dwa razy tyle co w marchwi) i duża dawka witaminy C (35-45mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w owocach cytrusowych). Witaminy te są silnymi przeciwutleniaczami-neutralizują wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, leczy wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Z jarzębiny po raz pierwszy otrzymano kwas sorbinowy. Owoce jarzębiny stanowią pożywienie nie tylko dla ptaków ale również dla saren i borsuka, ciekawe, że im na surowo nie szkodzi:) Łacińska nazwa rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza jarzębina łowiąca ptaki. Dawniej bowiem ptasznicy używali jej owoców za przynętę w swoich pułapkach. Przepisów na dżemy, przetwory itp. na blogach kulinarnych znajdziecie sporo, my znaleźliśmy przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny. Autor „poradnikzdrowie” nic nie pisze, o mrożeniu ani blanszowaniu może alkohol neutralizuje kwas sorbinowy? Lecznicza nalewka z jarzębiny stosowana jest przy problemach żołądkowych. Jak na bloga florystycznego to  wystarczy tej medycyny:)
Trochę naszych kompozycji z jarzębiną zanim ptaki ją zjedzą. 









Przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny 
Składniki na nalewkę z jarzębiny:
• 30 dag owoców jarzębiny
• 3–4 suszone daktyle
• 10 rodzynek
• 3 łyżki cukru
• po 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy
• 0,8 l wódki
Przepis na nalewkę z jarzębiny:
1. Owoce umyj, usuń szypułki, dodaj cukier, spirytus i połowę wódki.
2. Postaw w cieple.
3. Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień.
4. Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.
5. Po tygodniu przefiltruj, rozlej do butelek, postaw w zimnie na pół roku.
  źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/, wikipedia.

PS

Dla nie gotujących czytelników blanszowanie >>sposób termicznej obróbki, polegający na krótkim gotowaniu produktu we wrzątku, a nastepnie na szybkim schłodzeniu zimną wodą lub lodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz